Kysymyksiä ja vastauksia kengityksestä kavionhoitoon

Tällä sivulla käsitellään kysymyksiä, joita voitte lähettää meille yhteystiedot- sivulla olevan lomakkeen kautta. Vastaan kysymyksiinne lyhyehkösti täällä ja käsittelen aihetta tulevissa uutiskirjeissä tarkemmin.

Mistä tiedän miten usein pitää kengittää?

Hevosen kavionkasvu on yksilöllistä. Normaali kengitysväli voi olla siis 4 viikosta 12 viikkoon riippuen hevosen iästä, ruokinnasta, käytöstä ja kengittäjästä. Karvanvaihdon aikaan kavionkasvu yleensä hidastuu vähän, koska hevosen karvapeite ja kavioaines tarvitsevat samoja ainesosia ravinnosta kasvaakseen.

Jos hevosen kaviot eivät kasva nopeasti, sitä ei kannata kengityttää kalenterin mukaan esimerkiksi kuuden viikon välein, vaan kengitys tehdään kavion kasvun ja todellisen tarpeen mukaan. Kengittäjä osaa neuvoa ja arvioida tässä asiassa parin käynnin jälkeen jo melko tarkasti, millaista vauhtia kaviot hevosellasi kasvavat ja tarvitseeko se tiheämmän vai pidemmän kengitysvälin.

Joskus hevonen alkaa liikkua huonommin kengitysjakson puolivälin jälkeen, vaikka kavio ei ole silmämääräisesti juurikaan muuttunut. Jos tämä toistuu joka kengityksen jälkeen, hevoselle kannattaa lyhentää kengitysväli sellaiseksi, ettei edellä mainittua muutosta ehdi tapahtua.

Kuinka saan kengittäjän tulemaan säännöllisesti hevoseni kavioita hoitamaan?

Kokeilepa joskus sadekelillä, miltä märkä kurainen tai jäinen kavio tuntuu puhdistaa kengitysasennossa...
On kohteliasta hevosenomistajalta huolehtia hevonen talliin sadepäivinä tai talvisin hyvissä ajoin ennen kengittäjän saapumista, että kaviot ehtivät kuivua tai sulaa kengitystä tai vuolua varten. Tällä pienellä eleellä saatte kengittäjän pysymään hyväntuulisena myös kurakelien ja pakkasten aikaan.

Kengittäjän aikataulut työpäivän aikana voivat hiukan muuttua syystä tai toisesta. Jollakin hevosella on voinut olla huono päivä ja aikaa kuluu kauemmin kuin normaalisti tai joku jollain tallilla on pyytänyt tarkistamaan uuden hevosen tai irtokenkiä on tullut vastaan matkan varrella. On kohteliasta, että kengittäjä  ilmoittaa asiakkaalle muuttuneesta saapumisajasta heti kun tietää myöhästyvänsä sovitusta ajasta.Samoin on asiakkaalta kohteliasta ilmoittaa kengittäjälle hyvissä ajoin, ellei sovittu aika käy. Kun molemmat osapuolet kunnioittavat toistensa aikaa, asiakassuhde kestää pitkään.

Luonnollisesti laskunmaksu kannattaa huolehtia aikanaan, ettei kengittäjällesi tule yllättäin muita kiireitä juuri silloin kun soitat hänelle varataksesi uutta aikaa. Laskuista huolehtiminen on lähes suoraan verrannollinen siihen, kuinka säännöllisesti saat kengittäjäsi käymään.

Mistä tiedän tarvitseeko hevonen kengät?

Kengän käytön tarpeen voi määritellä suuntaa- antavasti näin: Jos kesäkengät kuluvat normaalin kengitysvälin aikana yli puolet kengän leveydestä ja paksuudesta, hevonen ei todennäköisesti pärjää ilman kenkiä. Jos kengän kuona-aine ei ehdi kulua pois kengitysvälin aikana, se voi pärjätä ilman kenkiäkin vähäisen käytön takia.

Laitumella oleskeleva lepohevonen ei tarvitse kenkiä, ellei se työskentele ihmisen kanssa kavioita kuluttavalla pohjalla. Kavion vuolu pitää muistaa huolehtia myös kengättömillä hevosilla ja poneilla säännöllisesti, etteivät kaviot kasva vinoon tai kulu liian lyhyeksi huomaamatta.

Mikäli hevonen tarvitsee kenkiä sairauden tai vamman hoitoon, sillä pitää olla sairaskengät aina, kunnes se on parantunut tai lopun ikää terveydentilan ylläpitämiseksi.